Klik hier voor onze complete website www.urbano.be
Rijden met een motorhome
Over rijden met een motorhome bestaan ook vandaag de dag meerdere misverstanden. Zo denken veel mensen dat je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een motorhome te mogen besturen. In vrijwel alle gevallen volstaat echter rijbewijs B. Met dit rijbewijs mag je rijden met een voertuig met een maximaal toegelaten massa (MTM) tot 3500 kilo. Zelfs de aanhangwagen mag mee: met rijbewijs B mag je een aanhangwagen trekken met een MTM van 750 kilo, wat de totaal te trekken massa op 4250 kilo brengt (dus motorhome en aanhangwagen tezamen).
Heel enthousiaste kampeerplannen en wil je een zwaardere aanhangwagen meenemen? Dat mag, maar in dat geval mag het gewicht van je motorhome en de aanhangwagen bij elkaar de 3500 kilo niet overschrijden. Om toch voor een groter laadvermogen te kunnen kiezen, zal je in dat geval rijbewijs C moeten halen. De nieuwe categorie C1 volstaat voor lichte vrachtwagens en motorhomes met een MTM tussen de 3500 en de 7500 kilo.
Met je motorhome de weg op
In tegenstelling tot wat je wellicht zou denken, is rijden met een motorhome absoluut niet moeilijk. Al na een paar dagen heb je de besturing van de motorhome volledig in de vingers, mede dankzij de handige hulpsystemen. Met de achteruitrijcamera bijvoorbeeld heb je een perfect zicht op alles wat zich afspeelt achter de motorhome en sensoren waarschuwen je voor eventuele obstakels. Maak je gebruik van navigatieapparatuur? Kies dan voor een toestel waarin je de afmetingen van je motorhome kunt invoeren, zodat het apparaat rekening kan houden met de lengte, breedte en hoogte van je wagen. Dit voorkomt problemen in te smalle straatjes of te lage bruggen.
Ook op de grote weg moet je rekening houden met de afmetingen van je motorhome. Motorhomes zijn een stuk langer dan een personenwagen: denk hieraan bij inhaalmanoeuvres of het nemen van bochten. Maak je een te korte draai, dan kan de oversteek van je motorhome (het gedeelte achter de achterste wielen) iets te ver uitzwenken, met alle eventuele gevolgen van dien. Bij lastige manoeuvres is het aan te raden om een hulpje te hebben, oftewel iemand die naast of achter de motorhome een oogje in het zeil houdt. Let hierbij goed op de veiligheid van deze persoon en maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld een klap op de motorhome betekent ten alle tijden: onmiddellijk stoppen.